Wij zijn gesloten van 1 tot en met 18 augustus. Bestellingen na 1 augustus worden pas na 18 augustus verzonden.

Artikel info

Dichtingsmiddel

Wij gebruiken dichtingsmiddel op 2 manieren:

 • Om werkstukken waterdicht te maken. Is de vaas van binnen geglazuurd: 1 x behandelen Is de vaas ongeglazuurd: 2 x behandelen, d.w.z. 1 x de vloeistof erin en meteen weer eruit gieten, enkele dagen laten drogen op kamertemperatuur en dan nog een keer behandelen.
 • Om glans op een werkstuk aan te brengen, bijv. bij pit-fire of primitief gestookt werk. Doe een heel klein beetje puur dichtingsmiddel op een schoon sponsje, over het werk strijken en je krijgt glans op je werk. Om een meer zijdemat effect te krijgen kun je dichtingsmiddel ook verdunnen met water, bijv. half water, half dichtingsmiddel.

Let op:

 1. Dichtingsmiddel is niet giftig, maar mag niet gebruikt worden in voorwerpen waarin levensmiddelen komen. Als nl. het werk wordt afgewassen met water dat heter is dan 60 graden, dan laat de laag los.
 2. Als je dichtingsmiddel op je handen krijgt, spoel dan meteen je handen af met water, anders krijg je een plastic laagje op je huid en dat gaat er moeilijk vanaf.
 3. Dichtingsmiddel vorstvrij bewaren. Ook na gebruik op keramiek bestaat de mogelijkheid dat het als een plastiek laagje loslaat wanneer het bij vorst buiten staat. 

 

Terra Sigillata

Meer info over terra sigillata: zie ons boek rakuvaria2, blz 217 e.v.

Aan terra sigillata’s waarin kleurpigmenten zitten hebben we peptapon toegevoegd, waardoor de pigmenten minder/niet naar de bodem zakken.

Tip: Terra sigillata kan zowel op ongebakken als biscuit gebakken werk worden aangebracht. Echter de kans van afbladderen is bij biscuit gebakken werk groter. 

 

Peptapon

We gebruiken peptapon vooral bij glazuren, aangemaakt met frittes, meestal 3 gram per 1 kg grondstof. Bij kopermatglazuur gebruiken we 10 gram peptapon per 1 kg grondstof. Dankzij peptapon bezinkt het glazuur minder/niet. Het glazuur strijkt gemakkelijker uit en een geglazuurd voorwerp beschadigt niet, als je het vastpakt.

Let op:

 1. Voor glazuur gemaakt met gerstley boraat heb je geen peptapon nodig, omdat dit glazuur uit zichzelf al uitstekend hecht.
 2. De eigenschappen van peptapon kunnen verloren gaan, als een glazuur in vloeibare toestand langer dan een half jaar staat. Dan opnieuw peptapon aan glazuur toevoegen.

 

Dolaflux

Dolaflux is eigenlijk bedoeld als hulpmiddel om gietklei te maken.

 Wij gebruiken dolaflux om terra sigillata te maken. ( zie ons boek Rakuvaria 2, blz. 217 e.v.)

 • Terra sigillata maken: eerst klei vloeibaar maken, daarna dolaflux toevoegen.
 • Gietklei maken: eerst dolaflux oplossen in water, daarna gietklei toevoegen.

 

Temperatuurmeter

Je kunt er temperaturen mee meten tot max. 1200 graden. Werkt op een 9 volt blokbatterij. 2 Jaar garantie bij normaal gebruik. Deze meter is compleet met thermokoppel, dus klaar voor gebruik.

 

Rakuglazuur Turquoise / koperrood

 

950 – 1000 graden ( boek Rakuvaria2 , glazuur G31):

Met dit glazuur kun je veel verschillende kleuren creëren.

 • Wil je turquoise als eindresultaat: haal het werk uit de hete oven en laat het langere tijd afkoelen, plaats het op het zaagsel en gooi geen zaagsel op het glazuur. 
 • Wil je een koperig eindresultaat: haal het werk uit de hete oven en plaats het na een korte afkoeling meteen op het zaagsel en gooi er flink wat zaagsel overheen.

Let op: als je het werk te snel in het zaagsel plaatst, dan gebeurt het vaak, dat je op het eindresultaat ruwe glazuurplekken terugvind. Bij de sterke afkoeling verandert het glazuur van een vloeibare stroop in een harde glaslaag. Bij te snelle plaatsing in het reductievat kan het zaagsel zich vastbranden in de dan nog taaie glazuur. Deze ruwe plekken vind je vooral daar, waar het glazuur in contact komt met het zaagsel.

 

Rakuglazuur blauw t/m lila, paars, koper

950 – 1000 graden ( Boek rakuvaria2, glazuur G48):

Met dit glazuur kun je veel verschillende kleuren creëren.

 • Wil je blauw als eindresultaat: haal het werk uit de hete oven en laat het langere tijd afkoelen, plaats het op het zaagsel en gooi geen zaagsel op het glazuur. 
 • Wil je een lila, paars, koperig eindresultaat: haal het werk uit de hete oven en plaats het na een korte afkoeling meteen op het zaagsel en gooi er flink wat zaagsel overheen.

Let op: als je het werk te snel in het zaagsel plaatst, dan gebeurt het vaak, dat je op het eindresultaat ruwe glazuurplekken terugvind. Bij de sterke afkoeling verandert het glazuur van een vloeibare stroop in een harde glaslaag. Bij te snelle plaatsing in het reductievat kan het zaagsel zich vastbranden in de dan nog taaie glazuur. Deze ruwe plekken vind je vooral daar, waar het glazuur in contact komt met het zaagsel.

 

Thermokoppel, Ni-Cr-Ni, tot 1200ºC

De goedkoopste manier van temperatuur meten is: sluit een thermokoppel aan op   een eenvoudige multimeter en meet de temperatuur in Milivolt. 1 Mv = 25 graden.   De multimeters, waar wij mee werken geven meteen de temperatuur aan in graden Celcius. De meeste multimeters hebben deze functie niet.

 

Rakutangen   

Omdat we onze rakutangen maken van verwarmingsbuizen, zijn ze heel licht en daardoor prettig in gebruik. Ze geven enigszins mee en zullen niet snel een werkstuk stukknijpen. De meeste werkstukken halen we uit de oven met de kleine rakutang, die 67 cm lang   is en slechts 500 gram weegt. Speciaal voor de moeilijk te pakken bolle vormen gebruiken we de tangen met de 2 ringen.

 

Ovensteunen

Van de ovensteen JM26 zagen we de ovensteunen. Deze geven in de oven meer stabiliteit in vergelijking met normale ovensteunen.

Tip 1: Ovenstenen kunt U vrij eenvoudig zelf zagen mbv een oude handzaag, die te bot is om nog hout te zagen.

Tip 2: Bij het raku stoken gebruiken we de ovensteunen op 4 manieren:

 1. Als ovensteun.
 2. Om in de oven een verhoging te creëren, waardoor meer werk in de oven past.
 3. Als blijkt, dat er te weinig massa keramiek in de zaagselton is, gooien we een   hete blok uit de oven inhet zaagsel.
 4. Om rookoverlast te voorkomen; terwijl het werk voor de temperatuurschok nog op de grond staat, gooien we een hete steun meteen uit de hete oven in het zaagsel. Het droge zaagsel gaat dan meteen vlammen en niet roken.

 

Branderset

Wij werken al tientallen jaren met één soort brander, met een capaciteit van 15 Kw. Met deze brander krijg je een oven, gemaakt van een grote oliedrum + een opbouwrand (150 ltr inhoud) goed op temperatuur.

De grote voordelen van deze brander:

 1. De brander maakt in vergelijking met bijv. een dakdekkerbrander niet veel lawaai.
 2. Ook een heel klein oventje van bijv. 20 liter inhoud is hiermee goed te stoken.

Let op: De keramische branderkop is gevoelig voor breuk! Ze breken niet van het stoken, maar bijv. bij vallen, of er tegen stoten als ze heet zijn. De branderkop heeft een schroefdraad en daardoor eenvoudig te vervangen. Zie je bij de branderkop een scheur, dan kun je gewoon doorstoken. Valt er echter een stuk uit de branderkop, dan kun je niet meer verder stoken.

 

Isolatiesteen JM26

 

Deze isolatiestenen zijn heel geschikt, om er een raku-oven mee te bouwen. Ook zagen we er ovensteunen van. Type 26 wil zeggen, dat ze een toptemperatuur kunnen verdragen van 2600 ºF = 1425ºC. Je kunt de stenen eenvoudig op maat zagen mbv een oude zaag of decoupeerzaag. Meer info over hoe een raku-oven van stenen te bouwen staat op DVD1 Rakuvaria.

 

Onze vloeibare glazuren

Al onze vloeibare glazuren die we verkopen, hebben we gemaakt met glazuur G1 als basis (G1 = 50 % gerstley boraat en 50 % nepheline seyenite). Het voordeel is o.a., dat dit glazuur nooit bederft. Als het glazuur langere tijd, bijv. een half jaar niet is gebruikt, dan is het wel verstandig het voor gebruik te zeven.

 Waarom we niet zijn uitgegaan van het basisrecept met alkalifritte, recept G3, zie boek Rakuvaria2 H13?

Omdat vloeibaar glazuur met alkalifritte als basis vooral bij transport hard kan worden. De reden dat we in ons boek uitgegaan zijn van Alkalifritte is, dat deze grondstof in Europa overal verkrijgbaar is. Liever hadden we gerstley boraat willen gebruiken voor alle proeven uit H 13 in ons boek, maar deze grondstof kennen ze in de meeste landen in Europa niet. ( Rakuvaria2 is uitgegeven in 4 talen).

Een groot verschil in eindresultaat tussen alkalifritte en gerstley boraat als basis is:

 • Als je koperoxide toevoegt bij de alkalifritte, dan krijg je turquoise tot koper.
 • Voeg je koperoxide toe bij gerstley boraat,  dan krijg je groen tot koper.

Vergelijk bijv. in ons boek H13 , Recept G30 met G56!

Let op:

Stook werkstukken met een gekleurd glazuur niet te snel. Het komt vaak voor, dat bij te hard stoken, de kleur geheel of gedeeltelijk verdwijnt. Bijv. een geel glazuur is op het eindresultaat bijna wit.

 

Krokodilhuidglazuur

Deze techniek wordt door Stefan Jakob (Zürich) uitgelegd op DVD1 Rakuvaria.

De techniek in het kort:

 • Glazuur wordt vrij dik aangemaakt, als pannenkoekbeslag.
 • Een dikke glazuurlaag van 3 tot 5 mm wordt aangebracht.
 • In natte toestand wordt het werk in een oven van 150 graden geplaatst.
 • Glazuur begint door de snelle droging nu al te craqueleren.
 • Opstoken tot 900 tot 950 graden, afhankelijk van het resultaat, dat je wil hebben.
 • Dan in zaagsel, net als bij raku.

Bij deze techniek ontstaat dus de craquele al in de oven, en niet bij het uitladen op toptemperatuur.

 • Gestookt op 910 ºC ontstaat een rechthoekig resultaat.
 • Gestookt op 950 ºC is het glazuur ronder uitgevloeid.

 

Keramische knopen

 

 M.b.v. keramische knopen zetten we de isolatiedeken vast aan de metalen wand en deksel van een ton.De knopen zijn gemaakt van fijne chamotteklei en biscuit gebakken op 900º. 

 

Naked raku

Bij naked raku werk je met 2 lagen:

 • Laag 1: kwarts / kaolin laag
 • Laag 2: een glazuurlaag

De truc is, dat het glazuur (laag 2) niet kan hechten aan de klei, omdat laag 1 ertussen zit.

Tip:

1.Als laag 2 gebruiken we vaak recept G1,( gerstley boraat 50 / nepheline seyenite 50)

2. De laag 2 naked raku glazuur, die wij ook verkopen, recept zie Rakuvaria2, blz. 170, geeft iets andere resultaten in vergelijking met recept G1.Let op, dat je zo veel vloeibaar aanmaakt, als je denkt nodig te hebben. Dit glazuur in vloeibare vorm gaat nl. na een weekje kristalliseren.

 

Kopermatglazuur

Dit is een kant en klaar poeder voor kopermat-techniek, alleen nog 1 liter water toevoegen en zeven. Vermijd contact van het glazuur met de huid, stof en dampen niet inademen.

Tip:

Het kopermatglazuur zit goed op je werkstuk, als je door de glazuurhuid nog de kleihuid kunt zien. Dus dun aanbrengen, dunner dan normaal glazuur.

 

Uit onze webshop

Magnetron oven, klein

Magnetron oven, klein

Magnetron oven, klein.

Het klein formaat hotpot heeft een binnenafmeting van:
Doorsnee 7,6 cm.
Hoogte 3,8 cm.
Inhoud 177 cm3.

Mini-oventje waarmee je kunt raku stoken in de magnetron!

Omdat de oventjes veel worden gebruikt bij glasfusing, hebben we wel iets aan het artikel toegevoegd, nl. nog een extra stevige bodem, gemaakt van isolatiesteen.

De oventjes zijn ideaal om bijv. kleine sieraden te maken ( max. 7 cm doorsnee, max 3 cm hoog ) en om bijv. glazuurproefjes te stoken.   

Meer info, maar dan vooral gericht op glasfusing: www.microwave-hotpot.com

Nieuwe ovenplaat 250x250x9mm

Nieuwe ovenplaat 250x250x9mm

Nieuwe ovenplaat 250x250x9mm
Sphinx mulcoriet max 1200 °C